De 5 meest voorkomende vormen van keukens en hun voor- en nadelen

De keuken is vaak het hart van de woning. Daarom is het belangrijk om te zorgen voor een keuken die zowel praktisch als stijlvol is. De vorm van de keuken kan hierbij een grote rol spelen. Er zijn verschillende vormen mogelijk die elk hun eigen voor- en nadelen hebben. Hieronder gaan we in op de vijf meest voorkomende vormen:

 1. Eilandkeuken
  De eilandkeuken heeft een keukeneiland in het midden van de ruimte. Het plaatsen van een spoelbak en/of kookplaat in het keukeneiland komt veelvuldig voor. Rond het eiland kan vaak extra werkruimte en/of keukenkasten gemaakt worden. Het voordeel van een eilandkeuken is dat er veel werkruimte in de keuken aanwezig is en het gelijk een open uitstraling kan hebben. Door een barfunctie aan het eiland te geven krijgt de keuken een sociaal karakter. Deze keuken wordt echt betrokken bij de leefruimte van je woning. Een nadeel kan zijn dat een eilandkeuken meer ruimte in beslag neemt en dat de aanleg van water- en elektriciteitsleidingen ingewikkelder kan zijn.
 2. L-vormige keuken
  De L-vormige keuken is een keuken die bestaat uit twee aan elkaar grenzende muren. De keuken heeft hierdoor een L-vorm. Het voordeel van een L-vormige keuken is dat deze vaak efficiënt gebruik maakt van de beschikbare ruimte en dat er veel werkruimte beschikbaar is. Je kan met een L-vormige keuken ook een schiereiland creëren. Hierdoor wordt de keuken meer betrokken bij de woonruimte. Met een aansluitende schiereilandbar kan je elke ochtend in je keuken genieten van het ontbijt. Een nadeel kan zijn dat er minder opbergruimte aanwezig is. Tegenwoordig worden er ook minder keukens verkocht met bovenkasten. De hoge kasten en onderkasten zijn een populaire trend in keukenland.
 3. U-vormige keuken
  Deze keuken bestaat uit drie aan elkaar grenzende muren en heeft daardoor een U-vorm. Het voordeel van een U-vormige keuken is dat er veel opbergruimte mogelijk is in de keuken. Doormiddel van veel onderkasten is er direct veel opbergruimte, maar ook veel werkruimte. Deze werkruimte wordt aan weerszijde gecreëerd. Hierdoor kan je in een soort cockpit in je keuken werken. De spoelbak, kookplaat en koelkast zijn altijd onder handbereik. Een nadeel kan zijn dat de keuken minder open kan aanvoelen, doordat het vaak voor of achter in de woning staat.
 4. Parallelle keuken
  De parallelle keuken bestaat uit twee aan elkaar grenzende muren, waarbij de keukenkastjes en apparatuur aan weerskanten geplaatst kunnen kan worden. Hierdoor kan je bijvoorbeeld spoelen aan de ene kant en koken aan de andere kant. Het voordeel van een parallelle keuken is dat er een ruimtelijke keuken gecreëerd wordt met een hoop werkbladruimte. De keuken is efficiënt in gebruik. Een nadeel kan zijn dat er minder opbergruimte beschikbaar is.
 5. Lijnvormige keuken
  Een lijnvormige keuken, ook wel rechte opstelling genoemd heeft alle kasten en apparatuur op een rechte lijn geplaatst. Het voordeel van een lijnvormige keuken is dat deze efficiënt gebruikt kan worden in de compacte keukenruimte Een nadeel kan zijn dat er minder opbergruimte en werkbladruimte in de keuken aanwezig is. Deze vorm van keuken kan het meest geschikt zijn voor een lange, smalle keukenruimte waarbij het belangrijk is om elke centimeter optimaal te benutten.

Zoals je hierboven kan lezen heeft elke vorm van een keuken zijn eigen voor- en nadelen. De keuze voor een bepaalde vorm hangt af van verschillende factoren, zoals de grootte en vorm van de keukenruimte, de benodigde opbergruimte, het budget en de persoonlijke voorkeur. Bij het kiezen van een vorm keuken is het ook belangrijk om rekening te houden met de indeling van de ruimte en hoe de keuken past bij de rest van het interieur van de woning. Een keuken is namelijk nauw verbonden met het verdere interieur in je woning. Kom je er zelf niet uit? Wij denken graag met je mee.

Tot slot is het raadzaam om bij het kiezen van een keukenvorm ook rekening te houden met de functionaliteit en ergonomie van de keuken. Het is belangrijk om een keuken te hebben die gemakkelijk te gebruiken is en waarbij de verschillende onderdelen van de keuken, zoals de spoelbak, kookplaat  en koelkast, op de juiste plek zijn geplaatst.

Deel dit bericht